17 June 2016

Forskellige slags sne

Fredag d. 17. juni 2016

Kaffe ved sofaarrangementet foran hovedbygningen

Den bløde sne, der falder på overfladen af iskappen, undergår en fascinerende transition inden den begraves dybt i iskappen som hård is med luftbobler. Stadiet mellem sne og is kaldes firn og er det materiale vi arbejder med i de udgravede huler. I borehallen har ’inclined trench’ nået en dybde på 4.2 m under gulvhøjde. I denne dybde er firnen så hård at den må skæres ud med en kædesav. Gulvet i borehallen gøres hårdt ved at blande blød overfladesne med knuste firnblokke fra hallerne.

Hans-Christian tester i øjeblikket et nyt laser instrument som måler krystal-overfladearealet af en sne- eller firnprøve. Snekrystallerne udvikler sig meget dynamisk i firnen og snekrystalstrukturen af overfladesneen har blandt andet betydning for hvor meget sollys der reflekteres fra iskappens overflade – en vigtig klimaparameter.

Firnblokkene som skæres ud af ’inclined trench’ er glimrende byggeblokke. I disse dage konstrueres en kunstnerisk isbar foran hovedbygningen. Forhåbentlig tillader vejret at vi afprøver den i løbet af weekenden.

Hvad vi har foretaget os i dag:

  1. Fjernet 6 tons sneblokke fra ’inclined trench’ i borehallen. Dybde 4.2m
  2. Prøvet ny smeltehoved-konfiguration ved det schweiziske borested. Borerør under 6.7 bar tryk
  3. Første analyse af snekrystals-overfladeareal med nyt laserinstrument
  4. Flyttet hylder til iskerne-buffer ned i science trench og leveleret gulvet
  5. Gentog prøvetagning fra overflade langs en linje i ren-sne området
  6. Lavet madbestilling og ryddet op i kokkens fryser

Vejret i dag: Solskin men med tynde høje spredte skyer det meste af dagen. Temperaturer -18 °C om morgenen stigende til -10 °C i løbet af eftermiddagen. Vind 0-5 m/s startende fra NV, skiftende til SV om eftermiddagen.

FL, Anders Svensson

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→

Fredag d. 17. juni 2016

Udgravning i EGRIP katakomberne

Fredag d. 17. juni 2016

Sarah og Niccolo i køkkenet tilbereder Gnocci